keskiviikko 16. marraskuuta 2016

Paras lanttulaatikko

Monet eivät juuri välitä lanttulaatikosta, mutta meidän mummon joulupöydässä se on kaikkien suosikki. Oli pakko selvittää mikä siitä tekee paremman kuin muut. Vertailin mummon reseptiä ja muutamaa verkosta löytämääni. Erona oli ainakin sipulin ja korppujauhojen lisääminen lanttusoseeseen. Alla olevan reseptin olen yhdistellyt mummon ohjeesta ja Valion -sivuilta löytyvästä lanttulaatikon reseptistä. Mausteita on aika vähän, jos tykkää mausteisesta, niin kannattaa laittaa niitä reilummin.


1,5 kg lanttuja
1,5 rkl suolaa keitinveteen
2 sipulia (noin 200 g)
3 dl kermaa
3 munaa
1/2 tl inkivääriä
1/4 tl mustapippuria
1/4 tl muskottipähkinää
1 dl siirappia
3 dl lanttujen keitinvettä
1 dl korppujauhoja + 2 rkl ripoteltavaksi laatikoiden päälle
Voita vuokien voiteluun ja laatikoiden päälle

  •  Keitä kuoritut ja lohkotut lantut suolalla maustetussa vedessä kypsäksi. Siinä meni yllättävän kauan, kaikki muut valmistelut ehdin tehdä hyvin ja silti piti hetki odottaa. Tarkistan ajan kun teen lanttulaatikkoa seuraavan kerran.
  • Kuullota sipulit paistinpannulla. Jos käytät tehosekoitinta, niin yhdistä sipuli, kerma, munat, siirappi, korppujauhot ja mausteet tehosekoittimessa, jolloin niistä tulee tasainen massa. Sen jälkeen kypsät lantut yhdistetään massaan, joko tehosekoittimessa tai muuten soseuttaen. Laiskana kokkina tykkään lopuksi huuhtoa tehosekoittimen reunoihin tarttuneen massan lanttujen keitinvedellä, jolloin kaiken saa käyttöön eikä tarvitse kaapia sekoituskulhoa, mutta sen voi toki sekoittaa käsinkin lanttusoseeseen.
  • Voitele uunivuoka ja kaada massa sinne. Itse käytin kahta 20 cm halkaisijaltaan olevaa matalaa uunivuokaa. Ripottele päälle korppujauhoja ja voita. Laatikon pinta on lasten suurta herkkua ja tahtoo hävitä ensimmäisenä.
    Lanttulaatikko ennen uunia
    Valmis laatikko
  • Kypsennä uunissa 175 asteessa noin kaksi tuntia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti