perjantai 25. marraskuuta 2016

Kokemuksia hiiliteräspannusta

"Taas on teflonpannun pinta kulunut" huokasin vuosi sitten ja aloin etsiä vaihtoehtoja. Aluksi mahtavasti toiminut pinnoitettu paistinpannu oli taas kestänyt noin vuoden ja sitten ulkonäkö ja paisto-ominaisuudet alkoivat vaatia uutta pannua. Tuntuu väärältä laittaa kierrätykseen vuoden ikäinen paistinpannu, koska pinta ei ole enää kunnossa. Cooks' Illustrated  -sivustolla (linkki luultavasti vaatii rekisteröitymisen) törmäsin hiiliteräspannuun ja innostuin heti. Siellä todettiin, että hiiliteräspannu sisältää noin 99% rautaa ja 1% hiiltä ja valurautapannu yleensä 97-98 % rautaa ja 2-3% hiiltä. Käytön myötä hiiliteräspannuun syntyy musta, tarttumaton pinta. Omani on nyt ollut vuoden verran käytössä ja kuvassa näkyy miltä pinta näyttää kun siinä on juuri paistanut munakkaan. Käytän paistamiseen vähän öljyä tai voita. Pannu toimii sipulin kuullotukseen, munakkaiden tekemiseen, lettujen paistamiseen ja myös pihvin ruskistamiseen. Kerran poltin sipulit paksuksi kerrokseksi pannun pohjaan ja hetken pelkäsin jo pannun olevan mennyttä. Sipulikerros lähti kuitenkin hankaamalla kupariliinalla, mutta samalla lähti siihen mennessä kertynyt musta pinta. Kuumensin vähän öljyä pannussa 10 minuutin ajan ja pinta oli lähes entisensä. Mikä parasta, ohjeiden mukaan pannua voi käyttää niin pitkään kunnes pohjaan tulee reikä. Siihen taitaa mennä muutama vuosi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti